Kapitaalverzekering met lijfrenteclausule - effectenpolis (Robein Leven N.V.)

Beleidsmededeling Staatssecretaris van Financiën van 5 maart 1986, nr. 286-3516

De staatssecretaris deelt het volgende mee.

Bij mijn tot de Belastingdienst gerichte aanschrijving van 18 februari 1986, nr. 285-19643, heb ik mij op het standpunt gesteld dat de premies c.q. koopsommen voor kapitaalverzekeringen met lijfrenteclausule waarbij (het beleggingsdeel van) de tegenwaarden van het verzekerde bedrag bestaat uit een vaste hoeveelheid in waarden die zowel bij de aanvang als tijdens de looptijd van de verzekering bij de individuele verzekeringsnemers bekend zijn, of zelfs door hem uitgekozen kunnen worden uit een door de verzekeraar samengesteld pakket, op grond van artikel 45, lid 1, letter g, van de Wet op de inkomstenbelasting 1964 als persoonlijke verplichting in aanmerking kunnen worden genomen.

Naar mijn oordeel behoort de Effectenpolis tot de in voormelde aanschrijving bedoelde verzekeringsvormen, zodat de terzake van de Effectenpolis betaalde koopsommen c.q. premies als persoonlijke verplichting op het inkomen in aftrek kunnen worden gebracht.

Ik merk hierbij op dat mijn oordeel betrekking heeft op de in mijn bezit zijnde versie van de Effectenpolis: "kenmerken" versie 7, gedateerd 26 juli 1985 en "voorwaarden" versie 5 eveneens op 26 juli 1985 gedateerd.
Ik merk echter op dat het bij mij geen bezwaar ontmoet indien de door u, op mijn verzoek, aangebrachte aanpassing van de afkoopwaarde weer ongedaan wordt gemaakt.