Archief februari 2009

 

Nieuwsarchief

 

 

 

 

 

Nieuwsarchief februari 2009

21 februari 2009
Indien een lijfrenteverzekering, lijfrentespaarrekening of lijfrentebeleggingsrecht is afgekocht/beëindigd, dan heeft de afkopende partij zich niet aan de fiscale voorwaarden van een lijfrente gehouden. Dan zijn - achteraf bezien - in de afgelopen jaren ten onrechte bedragen afgetrokken. Er is dan een rentenadeel ontstaan voor de Staat der Nederlanden. Revisierente is bedoeld om dit rentenadeel te compenseren.
In het algemeen geldt dat altijd revisierente is verschuldigd bij afkoop van een lijfrenteproduct dat is gesloten onder het regime van de Brede Herwaardering (periode 1992 - 2000) of onder het regime van de Wet IB 2001. Een uitzondering daarop vormt de afkoop van zogenoemde 'kleine' lijfrenteverzekeringen en bancaire lijfrenten.

De wettelijk verschuldigde revisierente bedraagt 20% van de waarde in het economische verkeer van de lijfrenteverzekering (= afkoopsom lijfrente) of van het tegoed van de lijfrentespaarrekening of het lijfrentebeleggingsrecht. In bepaalde gevallen kan men in aanmerking komen voor de tegenbewijsregeling revisierente. Dit kan voordeliger zijn. Als de uitkomst van de berekening op grond van de tegenbewijsregeling lager is dan 20% van de waarde (of het tegoed), mag dit lagere bedrag worden ingevuld in de aangifte IB. Het gaat om een separate rubriek met het kopje "Inkomen waarover revisierente is verschuldigd". Het invullen van dit (lagere) bedrag aan revisierente, wordt beschouwd als een verzoek om toepassing van de tegenbewijsregeling. De tegenbewijsregeling geldt voor afkoop/beëindiging van een Brede Herwaarderingslijfrente, een IB 2001-lijfrente, een lijfrentespaarrekening of een lijfrentebeleggingsrecht!

Of men voor de tegenbewijsregeling in aanmerking komt, kan worden uitgerekend met behulp van de rekenhulp revisierente die de Belastingdienst recent op haar website ter beschikking heeft gesteld. De rekenhulp revisierente voor afkopen in de jaren 2004 tot en met 2008 is direct te downloaden via programmapagina van deze site.

Klik voor een nadere toelichting op: toelichting rekenhulp revisierente!

21 februari 2009
Op 1 januari 2009 zijn diverse versoepelende fiscale maatregelen op het terrein van lijfrenten in werking getreden. Dit is een resultaat van de aanname van Belastingplan 2009 (BP 2009). Zo zijn met BP 2009 in totaal vijf vereenvoudigingen in de lijfrentesfeer voorgesteld. Vier van die voorgestelde wijzigingen zijn per 1 januari 2009 in werking getreden. Het gaat onder meer om de vereenvoudigingen op het terrein van splitsing van lijfrenten en van afkoop van kleine lijfrenten. Deze en alle andere wijzigingen op het terrein van lijfrenten worden mede aan de hand van praktijkvoorbeelden uitgebreid toegelicht in een tweeluik in dit magazine.

In de januari-februari 2009-editie van het vakblad Pensioen Advies is een vakbijdrage verschenen over de splitsingsproblematiek rond lijfrenten en de in dat kader met BP 2009 geboden vereenvoudigende maatregelen. De overige onderwerpen worden in het tweede deel belicht.

Zie voor meer informatie de vakartikelenpagina van deze website!

20 februari 2009
Op 17 oktober 2008 heeft het gerechtshof Den Bosch uitspraak gedaan in een procedure waarbij in geschil was of de navorderingsaanslag terzake van op een niet-aangepaste kapitaalverzekering met lijfrenteclausule - na 2000 - betaalde én afgetrokken premies al dan niet terecht was opgelegd. In casu oordeelde het Hof dat de inspecteur geen nieuw feit had om na te vorderen. Het ging daarbij om het volgende. Belanghebbendes aangiften zijn volgens de inspecteur om doelmatigheidsredenen aangewezen voor administratieve verwerking zonder verdere beoordeling. Deze keuze kan niet de aanwezigheid van een nieuw feit bewerkstelligen, aldus het hof. De inspecteur had, indien hij de aangiften met normale zorgvuldigheid had bestudeerd, in redelijkheid moeten twijfelen aan de juistheid daarvan. Als hij dan door het volgen van de aangifte een ambtelijk verzuim zou plegen kan dat niet worden geheeld door keuze voor administratieve verwerking. De navorderingsaanslagen moeten dan ook worden vernietigd. De uitspraak is op 19 januari 2009 gepubliceerd (07/00461) en via de rechtspraakpagina inzake de Wet IB 1964/2001 (niet-winst) direct te raadplegen door te klikken op rechtspraak.

16 februari 2009
Op 9 januari 2009 heeft de Hoge Raad een arrest gewezen in een procedure waarbij in geschil was of de navorderingsaanslag terzake van op een niet-aangepaste kapitaalverzekering met lijfrenteclausule - na 2000 - betaalde én afgetrokken premies al dan niet terecht was opgelegd. In casu oordeelde de Hoge Raad dat de navorderingsaanslag terecht is opgelegd en dat in casu geen sprake was van een ambtelijk verzuim, doch van een nieuw feit. De uitspraak is op 9 januari 2009 gepubliceerd (07/10292) en via de rechtspraakpagina inzake de Wet IB 1964/2001 (niet-winst) direct te raadplegen door te klikken op rechtspraak.

5 februari 2009
In de januari 2009-editie van het vakblad Pensioen Alert van Akkermans en Partners is een vakbijdrage verschenen over onder meer het fiscale wel en wee rond de splitsingsproblematiek bij lijfrenten. Is de splitsingsproblematiek per 1 januari 2009 voor alle vormen van lijfrente opgelost? Vind het antwoord op die vraag in het artikel.

In het artikel wordt aan de hand van voorbeelden de werking van de nieuwe saldomethoden die met ingang van 1 januari 2009 in werking zijn getreden toegelicht.

Zie voor meer informatie de vakartikelenpagina van deze website!

 

In deze rubriek zijn de oude nieuwsberichten op levensverzekeringsgebied opgenomen van februari 2009.