Archief maart 2016

 

Nieuwsarchief

Nieuwsarchief maart 2016

25 maart 2016
In de maand maart 2016 is de volgende vakbijdrage gepubliceerd over een actueel onderwerp op het terrein van levensverzekeringen:

  • Overkill bij imputatie nettopensioenopbouw op jaarruimte box 1 (Pensioen Alert, maart 2016, nr. 2).

Zie ook de vakartikelenpagina van deze website!

21 maart 2016
Op 18 maart 2016 is de geactualiseerde Rekenhulp (applicatie) revisierente op de site van de Belastingdienst geplaatst. Deze applicatie kan een helpende bieden bij het doen van aangifte terzake van een afkoop van een lijfrenteverzekering en een opname in 1 keer van het tegoed op lijfrentespaarrekening (of van zijn lijfrentebeleggingsrecht). De afkopende belastingplichtige zal dan in beginsel revisierente zijn verschuldigd. Althans dat geldt in het algemeen voor nieuw-regime-lijfrenten (globaal gesproken zijn dit de lijfrente die in 1992 of erna zijn gesloten).
Bij afkoop van - bijvoorbeeld - een kapitaalverzekering met lijfrenteclausule die onder de eerbiedigende werking van het oude fiscale regime van vóór 1992 valt en waarvoor na 2000 geen premies meer zijn afgetrokken, is geen revisierente verschuldigd. Ook is men geen revisierente verschuldigd bij afkoop van lijfrenteverzekeringen die vóór 1992 zijn afgesloten tegen een eenmalige premie (koopsom). Als de afkoopwaarde van een nieuw-regime-lijfrente in 2015 € 4.281 (zogenoemde 'kleine lijfrente') of minder bedraagt, is men evenmin revisierente verschuldigd.
De verschuldigde revisierente bedraagt 20% van de (afkoop)waarde van de lijfrenteverzekering of het tegoed van de lijfrentespaarrekening (of het lijfrentebeleggingsrecht). Als de lijfrente is afgekocht binnen 10 jaar na het afsluiten ervan, dan kan men gebruikmaken van de tegenbewijsregeling. Hierbij wordt de revisierente op een andere manier berekend. Daarbij wordt rekening gehouden met de premieaftrek in de afgelopen jaren. Dit kan voor de belastingplichtige voordeliger zijn.
Hoeveel revisierente er betaald moet worden kan worden berekend met de Rekenhulp Revisierente. Daarmee kunnen berekeningen worden gemaakt voor de afkoopjaren 2010 tot en met 2015. Voor iedere lijfrenteverzekering of lijfrentespaarrekening moet de rekenhulp apart worden ingevuld. Is de uitkomst volgens de tegenbewijsregeling minder dan 20% van de afkoopsom of het tegoed? Dan geldt die lagere uitkomst als revisierente.
De Rekenhulp revisierente is direct toegankelijk gemaakt
via de programmapagina van deze site.

Bron: http://www.belastingdienst.nl/

20 maart 2016
Het is weer aangiftetijd, tijd om de aangifte IB 2015 te prepareren of zelfs misschien al in te dienen. Indien men betalingen heeft gedaan op een lijfrenteproduct, dan zijn deze betalingen onder bepaalde voorwaarden en binnen bepaalde grenzen aftrekbaar voor de heffing van IB. Betaalde lijfrentepremies dan wel stortingen op een lijfrentespaarrekening of -beleggingsrecht kunnen in 2015 worden afgetrokken als deze in 2015 zijn verricht. De website van de Belastingdienst biedt voor de belastingjaren tot en met 2014 een aanvullende toelichting bij de aangifte IB voor de uitgaven voor inkomensvoorzieningen. Op 20 maart 2016 was nog geen aanvullende toelichting voor het jaar 2015 opgenomen op die website. In de aanvullende toelichting is uitgebreide informatie te vinden over een aantal bijzondere situaties van lijfrenteaftrek. Bovendien bevat deze toelichting handige rekenhulpen voor de bepaling van de jaar- en reserveringsruimte. Daarvoor kan ook gebruik worden gemaakt van de digitale Rekenhulp Lijfrentepremie van de Belastingdienst. Met deze rekenhulp kan de totale aftrekruimte in box 1 worden bepaald voor belastingjaren tot en met 2015.

De rekenhulpen zijn toegankelijk gemaakt via de programma's en rekenhulpenpagina van deze site.

10 maart 2016
Vandaag is het 'Handboek loonheffingen 2016' van de Belastingdienst toegevoegd aan deze website. In het handboek is informatie te vinden over de nieuwe regels per 1 januari 2016 voor het inhouden en betalen van de loonheffingen. De informatie uit de Nieuwsbrieven Loonheffingen 2016 is in het handboek verwerkt. De specifieke informatie over (loon)stamrechten en pensioenen in opgenomen in hoofdstuk 19 van het handboek.
De volledige tekst van het document is direct te downloaden van de renseignerings- en LB-inhoudingspagina van deze website.

Bron: http://www.belastingdienst.nl

5 maart 2016
Op 26 februari 2016 is een actualisatie van het 'Besluit Fiscaal Bestuursrecht' gepubliceerd in de Staatscourant (nr. 9680). Het bevat o.m. de voorschriften voor ambtshalve vermindering en teruggaaf (paragraaf 23). Het kenmerk van het besluit is BLKB 2016/19. Dit besluit is een actualisering van het 'Besluit fiscaal bestuursrecht' van 7 januari 2015, nr. BLKB2015/62. Naast enkele redactionele wijzigingen is het beleid op punten verduidelijkt en zijn enkele onderwerpen toegevoegd. Het besluit is op 27 februari 2016 in werking getreden. Het besluit BLKB2015/62 is ingetrokken.
De volledige tekst van het document is direct te downloaden van onder meer de besluitenpagina IB niet-winst van deze website.

Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl

1 maart 2016
Op 6 februari 2016 is de Compilatie 'Actualiteiten leven/banksparen; selectie van (wet)teksten IB 2016' van H. van Toledo verschenen. In 2015 is een aantal fiscale wetten aangenomen die onder andere wijzigingen in het IB-regime van de lijfrenten, de kapitaalverzekeringen, de spaarrekening eigen woning en het beleggingsrecht eigen woning met zich hebben gebracht. Bovendien is in 2014 nog een wet aangenomen waarbij de inwerkingtreding van enkele bepalingen is opgeschort tot 1 januari 2016. Het gaat daarbij om Belastingplan 2015, Fiscale verzamelwet 2015 en Overige fiscale maatregelen 2016. Daarnaast zijn enkele bepalingen in lagere wetgeving gewijzigd. Een tweetal wijzigingen op genoemde terreinen hebben plaatsgevonden in het Uitvoeringsbesluit IB 2001. In deze compilatie zijn selecties van de fiscale bepalingen van de IB opgenomen die liggen op het terrein van levensverzekeringen en de bancaire spaarvarianten en per 1 januari 2016 (stand 24 januari 2016) zijn gaan gelden. Het gaat om de bepalingen van de Wet IB 2001, de Invoeringswet Wet IB 2001, het Uitvoeringsbesluit IB 2001 en de Uitvoeringsregeling IB 2001. Voorafgaand aan de wetteksten en teksten van lagere regelgeving, is een uitgebreide samenvatting opgenomen over de wijzigingen in het 'levenregime'. Ten slotte zijn de fiscale cijfers inzake levensverzekeringen 2016 in een overzicht bij elkaar gebracht.

De compilatie kan ALLEEN worden besteld via de syllabipagina en is niet direct te downloaden via deze website!

In deze rubriek zijn de oude nieuwsberichten op levensverzekeringsgebied opgenomen van maart 2016.