Archief februari 2012

 

Nieuwsarchief

 

 

 

 

 

Nieuwsarchief februari 2012

18 februari 2012
Vorige week (week 6) is de geactualiseerde Rekenhulp (applicatie) revisierente op de site van de Belastingdienst geplaatst. Als een belastingplichtige zijn lijfrenteverzekering in 2011 heeft afgekocht of het tegoed op zijn lijfrentespaarrekening (of van zijn lijfrentebeleggingsrecht) in 1 keer heeft opgenomen, dan zal hij in beginsel revisierente zijn verschuldigd. Althans dat geldt in het algemeen voor nieuw-regime-lijfrenten (globaal gesproken zijn dit de lijfrente die in 1992 of erna zijn gesloten).

Bij afkoop van - bijvoorbeeld - een kapitaalverzekering met lijfrenteclausule die onder de eerbiedigende werking van het oude fiscale regime van vóór 1992 valt en waarvoor na 2000 geen premies meer zijn afgetrokken, is geen revisierente verschuldigd. Ook is men geen revisierente verschuldigd bij afkoop van lijfrenteverzekeringen die vóór 1992 zijn afgesloten tegen een eenmalige premie (koopsom). Als de afkoopwaarde van een nieuw-regime-lijfrente in 2011 € 4.171 (zogenoemde 'kleine' lijfrente) of minder bedraagt, is men evenmin revisierente verschuldigd.

De verschuldigde revisierente bedraagt 20% van de (afkoop)waarde van de lijfrenteverzekering of het tegoed van de lijfrentespaarrekening (of het lijfrentebeleggingsrecht). Als de lijfrente is afgekocht binnen 10 jaar na het afsluiten ervan, dan kan men gebruikmaken van de tegenbewijsregeling. Hierbij wordt de revisierente op een andere manier berekend. Daarbij wordt rekening gehouden met de premieaftrek in de afgelopen jaren. Dit kan voor de belastingplichtige voordeliger zijn.

Hoeveel revisierente er betaald moet worden kan worden berekend met de Rekenhulp Revisierente. Daarmee kunnen berekeningen worden gemaakt voor de afkoopjaren 2006 tot en met 2011. Voor iedere lijfrenteverzekering of lijfrentespaarrekening moet de rekenhulp apart worden ingevuld. Is de uitkomst volgens de tegenbewijsregeling minder dan 20% van de afkoopsom of het tegoed? Dan geldt die lagere uitkomst als revisierente.

Klik voor meer informatie over de revisierente op informatiepagina Belastingdienst.

De Rekenhulp revisierente is direct te downloaden via de programmapagina van deze site.

15 februari 2012
In vervolg op de aanname van het wetsvoorstel door de Tweede Kamer is op 7 februari 2012 het gewijzigde wetsvoorstel 'Verhoging pensioenleeftijd, extra verhoging AOW en flexibilisering ingangsdatum AOW' (EK 33.046, nr. A) bij de Eerste Kamer ingediend.

Het voorbereidend onderzoek door de Eerste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt plaats op 6 maart 2012.

De Tweede en Eerste Kamerstukken zijn direct te downloaden van de wetsvoorstellenpagina van deze site.

11 februari 2011
Met de inwerkingtreding van Belastingplan 2012 is de introductie van de vitaliteitsspaarregeling een feit! De vitaliteitsspaarregeling vormt een onderdeel van het vitaliteitspakket.

Het vitaliteitspakket wordt geleidelijk ingevoerd over de jaren 2012 en 2013. De regeling leidt tot vereenvoudiging van het fiscale stelsel omdat 4 bestaande fiscale regelingen daarmee worden afgeschaft. Zo gaan de spaarloonregeling en de levensloopregling op in de nieuwe vitaliteitsspaarregeling.

De vitaliteitsspaarregeling zal per 1 januari 2013 in werking treden. Tijdens de kamerbehandeling is de vitaliteitsspaarregeling uitgebreid aan de orde gekomen.

Ten behoeve van de praktijk is een bundel samengesteld waarin de voor de vitaliteitsspaarregeling relevante tekstdelen van kamerstukken, wetteksten, bijbehorende parlementaire toelichtingen, alsmede reeds gepubliceerde vragen en antwoorden zijn gebundeld. Voorkom speurwerk en download de gratis bundel!

De bundel kan worden gedownload van de naslagwerkenpagina van deze site.

11 februari 2012
Conform de toezegging bij de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer d.d. 25 oktober 2011 is per brief van 26 januari 2012 een overzicht van de stand van zaken van de uitvoering van de maatregelen uit de kabinetsreactie op het SER-advies «Zzp’ers in beeld» naar de Eerste Kamer gestuurd (EK 33 000, nr. Q).

De brief is direct te downloaden via de kamervragenpagina van deze website!

11 februari 2012
In de praktijk komen stamrechten ter vervanging van gederfd of te derven loon regelmatig voor, meestal naar aanleiding van een schadevergoeding bij ontslag. Het gaat dan om de aanspraken op periodieke uitkeringen als bedoeld in het stamrechtartikel en de daarmee gelijkgestelde stamrechtspaarrekeningen en stamrechtbeleggingsrechten.

De Kennisgroep Pensioenen LB van de Belastingdienst (tot wiens werkgebied de stamrechten behoren) heeft in dat verband op 7 december 2010 zijn eerste handreiking geboden bij vragen die in de praktijk ontstaan over de fiscale grenzen en (on)mogelijkheden bij de toekenning van stamrechten in het algemeen en bij ontslaguitkeringen aan oudere werknemers met de pensioendatum in zicht in het bijzonder.

Recent is de handreiking op een aantal punten aangepast. De herziene handreiking is op 25 januari 2012 geplaatst op www.belastingdienstpensioensite.nl. Deze handreiking geldt zowel voor stamrechten die werkgever en werknemer overeenkomen in individuele gevallen van ontslag als voor stamrechten die worden toegekend in het kader van een reorganisatie, sociaal plan of collectief ontslag. Waar in de handreiking wordt gesproken over stamrechten, dienen daaronder mede te worden begrepen: stamrechtspaarrekeningen en stamrechtbeleggingsrechten in de zin van artikel 11a van de Wet LB.

De herziene handreiking is direct raadpleegbaar via de naslagwerkenpagina van deze site.

11 februari 2012
Tijdens het algemeen overleg huwelijksvermogensrecht van 29 september 2011 heeft de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie toegezegd een drietal verzoeken die de fiscaliteit raken aan hem door te geleiden.

In vervolg op genoemd algemeen overleg heeft de staatssecretaris van Financiën in zijn brief van 6 februari 2012 (DB/2012/34) de Tweede Kamer geïnformeerd over de fiscale consequenties van echtscheiding. In de brief zijn de fiscale gevolgen van echtscheiding op hoofdlijnen geschetst. Het in de brief geschetste overzicht betreft geen uitputtend overzicht.

De brief is direct te downloaden via de kamervragenpagina van deze website!

10 februari 2012
De Tweede Kamer heeft dinsdag 7 februari 2012 ingestemd met het wetsvoorstel 'Verhoging pensioenleeftijd, extra verhoging AOW en flexibilisering ingangsdatum AOW' (TK 33.046) waarin wordt geregeld dat de AOW-leeftijd in 2020 wordt verhoogd naar 66 jaar.

Het kabinet verhoogt de AOW-leeftijd in 2020 om werkgevers en werknemers voldoende tijd te geven om zich voor te bereiden op langer doorwerken. De teruglopende beroepsbevolking en de toename van het aantal 65-plussers maken langer doorwerken noodzakelijk. Verhoging van de AOW-leeftijd past ook bij de ontwikkeling dat mensen langer leven, langer gezond blijven en dus langer door kunnen werken.

Verhoging van de AOW-leeftijd maakt dat de AOW ook voor toekomstige generaties betaalbaar blijft. De vergrijzing zorgt voor steeds minder werkenden om AOW-premie op te brengen: nu staan er nog vier werkenden tegenover één gepensioneerde en in 2040 is dat gehalveerd tot nog maar twee. Dit betekent dat de kosten door minder mensen moeten worden opgebracht terwijl de kosten van de AOW naar verwachting oplopen van circa 30 miljard euro nu tot ongeveer 50 miljard euro in 2040.

De Tweede Kamerstukken zijn direct te downloaden van de wetsvoorstellenpagina van deze site.

6 februari 2012
Vandaag zijn twee kamerstukken met betrekking tot het wetsvoorstel 'Verhoging pensioenleeftijd, extra verhoging AOW en flexibilisering ingangsdatum AOW' (TK 33.046) op deze site geplaatst. Het gaat om de volgende kamerstukken:

  • de brief van de minister van SZW van 27 januari 2012 (TK 33.046, nr. 9)
  • de Tweede nota van wijziging van 31 januari 2012 (TK 33.046, nr. 10)

De Tweede Kamerstukken zijn direct te downloaden van de wetsvoorstellenpagina van deze site.

5 februari 2012
De afgelopen jaren hebben de 'woekerpolissen' veel aandacht getrokken in onder meer de media. Deze media-aandacht en het werk van organisaties van belangenbehartigers hebben er toe geleid dat verzekeraars gedupeerden uiteindelijk collectief zijn gaan compenseren.

Om te voorkomen dat de door verzekeraars geboden collectieve compensatieregelingen voor woekerpolissen ongewenste fiscale gevolgen hebben, is fiscaal beleid ontwikkeld. Het eerste beleidsbesluit dateert van medio 2009. Recent is het zogenoemde ‘woekerpolisbesluit’ herzien én uitgebreid in verband met een nieuwe vorm van ‘compensatie’. Dat vergde een extra goedkeuring (BLKB2011/1954M).

In de Pensioen Alert van 30 januari 2012, nr. 1, van Akkermans & Partners wordt ingegaan op de inhoud van de nieuwe goedkeuring.

Zie ook de vakartikelenpagina van deze website!

 

In deze rubriek zijn de oude nieuwsberichten op levensverzekeringsgebied opgenomen van februari 2012.