Archief februari 2013

 

Nieuwsarchief

 

 

 

 

 

Nieuwsarchief februari 2013

26 februari 2013
Met de aanname van het wetsvoorstel ‘Wet herziening fiscale behandeling eigen woning’ op 18 december 2012 zijn per 1 januari 2013 diverse maatregelen van kracht geworden die zien op een hervorming van de woningmarkt. Een van de fiscale woningmarktmaatregel betreft de afschaffing van de vrijstelling in box 1 voor na 2012 afgesloten kapitaalverzekeringen eigen woning, spaarrekeningen eigen woning en beleggingsrechten eigen woning.

Op grond van de nieuwe wettelijke bepalingen blijft de vrijstelling voor genoemde spaarproducten eigen woning in box 1 – onder diverse voorwaarden – nog wel gehandhaafd voor bestaande hypotheken en spaarproducten eigen woning. In het in werking getreden overgangsrecht van artikel 10bis.2, lid 1, Wet IB 2001 is bepaald dat voor alle op 31 december 2012 bestaande spaarproducten eigen woning in box 1 een eerbiedigende werking geldt en dat de bijbehorende uitkeringsvrijstelling in box 1 blijft bestaan, tenzij in strijd wordt gehandeld met de voorwaarden zoals deze golden op 31 december 2012.

In een vakbijdrage in het vakblad Vermogende Particulieren Bulletin van januari/febuari 2013, nummer 1/2, wordt ingegaan op de beleidsmatige aanvullingen op het overgangsrecht inzake spaarproducten eigen woning.

Zie voor meer informatie de vakartikelenpagina van deze website!

22 februari 2013
Recent is de geactualiseerde Rekenhulp (applicatie) revisierente op de site van de Belastingdienst geplaatst. Als een belastingplichtige zijn lijfrenteverzekering in 2012 heeft afgekocht of het tegoed op zijn lijfrentespaarrekening (of van zijn lijfrentebeleggingsrecht) in 1 keer heeft opgenomen, dan zal hij in beginsel revisierente zijn verschuldigd. Althans dat geldt in het algemeen voor nieuw-regime-lijfrenten (globaal gesproken zijn dit de lijfrente die in 1992 of erna zijn gesloten).

Bij afkoop van - bijvoorbeeld - een kapitaalverzekering met lijfrenteclausule die onder de eerbiedigende werking van het oude fiscale regime van vóór 1992 valt en waarvoor na 2000 geen premies meer zijn afgetrokken, is geen revisierente verschuldigd. Ook is men geen revisierente verschuldigd bij afkoop van lijfrenteverzekeringen die vóór 1992 zijn afgesloten tegen een eenmalige premie (koopsom). Als de afkoopwaarde van een nieuw-regime-lijfrente in 2012 € 4.242 (zogenoemde 'kleine' lijfrente) of minder bedraagt, is men evenmin revisierente verschuldigd.

De verschuldigde revisierente bedraagt 20% van de (afkoop)waarde van de lijfrenteverzekering of het tegoed van de lijfrentespaarrekening (of het lijfrentebeleggingsrecht). Als de lijfrente is afgekocht binnen 10 jaar na het afsluiten ervan, dan kan men gebruikmaken van de tegenbewijsregeling. Hierbij wordt de revisierente op een andere manier berekend. Daarbij wordt rekening gehouden met de premieaftrek in de afgelopen jaren. Dit kan voor de belastingplichtige voordeliger zijn.

Hoeveel revisierente er betaald moet worden kan worden berekend met de Rekenhulp Revisierente. Daarmee kunnen berekeningen worden gemaakt voor de afkoopjaren 2007 tot en met 2012. Voor iedere lijfrenteverzekering of lijfrentespaarrekening moet de rekenhulp apart worden ingevuld. Is de uitkomst volgens de tegenbewijsregeling minder dan 20% van de afkoopsom of het tegoed? Dan geldt die lagere uitkomst als revisierente.

De Rekenhulp revisierente is direct te downloaden via de programmapagina van deze site.

21 februari 2013
Het overzetten van een aflossingsvrije hypotheek naar een spaarhypotheek waarbij men wel aflost, moet uiterlijk op 31 maart geregeld zijn! Dit is wat er vandaag door de minister voor Wonen en Rijksdienst aan onder meer De Telegraaf en de Vereniging Eigen Huis is meegedeeld.

Diverse branche-organisaties hebben minister Blok benaderd met de vraag of de termijn nader kan worden opgerekt. Hij heeft laten weten geen zicht te kunnen bieden op nog eens een uitstel van de slottermijn. De voorwaarden aan het overzetten zijn opgenomen in het beleidsbesluit BLKB2012/1994M van 11 januari 2013 en vraag-en-antwoordnummer 4 van de op 14 februari 2013 gepubliceerde VenA-set.

Volgens De Telegraaf wil de bewindsman rust op de hypotheekmarkt en wijst hij erop dat de termijn al eens werd uitgesteld, van 31 december 2012 tot 31 maart 2013. Het overzetten hoeft op 31 maart a.s. nog niet helemaal formeel afgehandeld zijn, aldus het ministerie, maar klant en bank moeten het wel samen al eens zijn geworden over hoe ze de lening verder voortzetten.

21 februari 2013
Sparen voor de aflossing van de eigenwoningschuld kan bijvoorbeeld door middel van een kapitaalverzekering eigen woning of een bancaire spaarvariant.

Met het gespaarde bedrag kan te zijner tijd de hypotheek worden afgelost, waardoor de maandelijkse lasten aanzienlijk afnemen op het moment dat men met pensioen gaat.

In een vakbijdrage in het vakblad Pensioen Advies van januari/februari 2013, nummer 1/2, wordt onder meer ingegaan op de overgangstermijn en de geldende voorwaarden bij het omzetten van een bestaande aflossingsvrije hypotheek in een spaarhypotheek.

Zie voor meer informatie de vakartikelenpagina van deze website!

19 februari 2013
Op 14 februari 2013 is een set met vragen en antwoorden (V&A's) over het overgangsregime inzake de kapitaalverzekering eigen woning, de spaarrekening eigen woning en het beleggingsrecht eigen woning op internet gepubliceerd.

Het betreft een compilatie van zeven gepubliceerde V&A's over het per 1 januari 2013 in werking getreden overgangsrecht.

De V&A-set is sinds vandaag direct te downloaden van de helpdeskvragenpagina van deze site.

10 februari 2013
Vandaag is de website bijgewerkt met de voor deze site relevante rechtspraak die is gepubliceerd in de periode 30 december 2012 tot en met 19 januari 2013. Het gaat om de volgende rechtspraakpagina's van deze site:

  • Rechtspraak Inkomstenbelasting - niet winst (wet 1964 en wet 2001)
  • Rechtspraak Inkomstenbelasting - giften in de vorm van periodieke uitkeringen
  • Rechtspraak Algemene wet

Uitspraken van (belastingkamers van) rechtbanken, gerechtshoven en arresten (met bijbehorende conlusies van de A-G) zijn te raadplegen op de diverse rechtsprakenpagina's op deze website. Klik daarvoor op rechtspraakpagina's.

2 februari 2013
Op 18 december 2012 is het wetsvoorstel 'Wet herziening fiscale behandeling eigen woning' aangenomen door de Eerste Kamer. Het wetsvoorstel is daarmee tot wet verheven en op 27 december 2012 is die wet gepubliceerd in het Staatsblad (Stb. 2012, 670).

In vervolg op en samenhangend met de per 1 januari 2013 in werking getreden Wet herziening fiscale behandeling eigen woning is op 28 december 2012 een tweetal fiscale beleidsbesluiten gepubliceerd.

In de Pensioen Alert van 28 januari 2013, nr. 1, van Akkermans & Partners wordt het besluit BLKB2012/1994 van 21 december 2012 besproken en wordt uitvoerig ingegaan op de in dat besluit neergelegde goedkeuring.

Zie ook de vakartikelenpagina van deze website!

2 februari 2013
Op dinsdag 18 december 2012 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel herziening fiscale behandeling eigen woning in meerderheid aanvaard. Het wetsvoorstel is daarmee tot wet verheven en op 27 december 2012 is de Wet herziening fiscale behandeling eigen woning in het Staatsblad gepubliceerd (Stb. 2012, 670).
Als gevolg van genoemde wet is onder andere het begrip eigenwoningschuld aangepast. Hierdoor mag de rente over leningen die – kort gezegd – op of na 1 januari 2013 zijn aangegaan in aftrek worden gebracht als die lening in maximaal 360 maanden en ten minste volgens een annuïtair aflossingsschema volledig wordt afgelost.

Gelijktijdig met het wetsvoorstel heeft is ook de motie Essers c.s. (Kamerstukken I 2012, 33 405, F) aanvaard. Deze motie verzoekt de regering uiterlijk eind januari 2013 aan de Kamer te rapporteren over onder meer over hypotheekrenteaftrek, aflossingstermijn en energiebesparing.

In zijn brief van 25 januari 2013 (Kamerstukken I, 2013, 33 405, H) heeft de minister voor Wonen en Rijksdienst de voor- en nadelen van de drie in de motie Essers c.s. genoemde richtingen op een rij gezet. In lijn met mijn toezegging aan kamerlid Essers tijdens de plenaire behandeling van genoemd wetsvoorstel heeft de minister bovendien in de brief hetzelfde gedaan met betrekking tot mogelijke regelingen die belastingplichtigen met een bestaande eigenwoningschuld zouden moeten stimuleren om de bestaande eigenwoningschuld af te lossen. In de brief komen de volgende onderwerpen aan de orde:

1. Alternatieven voor 100% aflossen
2. Verlenging aflostermijn
3. Stimuleren energiebesparing in woningvoorraad
4. Stimuleren aflossen bestaande eigenwoningschuld

De volledige tekst van de brief is sinds vandaag direct te downloaden van de wetsvoorstellenpagina van deze site.

 

In deze rubriek zijn de oude nieuwsberichten op levensverzekeringsgebied opgenomen van februari 2013.