Archief november 2014

 

Nieuwsarchief

Nieuwsarchief november 2014

29 november 2014
Met de inwerkingtreding van de Wet verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd (Wet VAP) worden de AOW-leeftijd en de pensioenrichtleeftijd sinds 2013 jaarlijks verhoogd. Op basis van de Wet VAP wordt de AOW-leeftijd in 2023 67 jaar. Deze verhoging heeft ook gevraagd om aanpassingen op andere terreinen dan de AOW en de aanvullende pensioenen. De aanpassingen in leeftijdsafhankelijke regelingen in de fiscale wetgeving zijn voorzien in de Wet ‘Overige fiscale maatregelen 2013’ en zijn gekoppeld aan de verhoging van de AOW-leeftijd. In het Deel- en Regeerakkoord van 2012 werd al voorgesteld over te gaan tot een snellere verhoging van de AOW-leeftijd. Ten opzichte van de Wet VAP zou de verhoging naar 67 jaar dan twee jaar eerder (in 2021) worden ingevoerd. Dit voorstel is recent uitgewerkt in het wetsvoorstel 'Versnelling stapsgewijze verhoging AOW-leeftijd' van 14 november 2014 (TK 34.083, nr. 2). Ten behoeve van de praktijk is op deze website een overzicht geplaatst met de verschillende AOW-leeftijden. Dit kan van nut zijn voor de leeftijdsafhankelijke regelingen die de Wet IB 2001 kent. Zie daarover meer in het vorige nieuwsbericht.
Het overzicht is direct te downloaden via
de cijfers en overzichtenpagina van deze site.

28 november 2014
Op 14 november 2014 is het wetsvoorstel 'Versnelling stapsgewijze verhoging AOW-leeftijd' (TK 34.083, nr. 2) ingediend bij de Tweede Kamer. Op basis van dit wetsvoorstel wordt de AOW-leeftijd sneller verhoogd in vergelijking tot de Wet verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd. De verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 wordt met dit wetsvoorstel twee jaar eerder (in 2021) ingevoerd. Deze versnelde verhoging werd als voorgesteld in het Deel- en Regeerakkoord van 2012 en is nu nader uitgewerkt. Deze versnelde verhoging van de AOW-leeftijd heeft gevolgen voor het benutten van de leeftijdsafhankelijke regelingen die de Wet IB 2001 kent, zoals de diverse regelingen inzake de lijfrente in box 1 (gefaciliteerde lijfrentevormen, jaar- en reserveringsruimte, toevoeging aan oudedagsreserve, omzetting oudedagsreserve en stakingswinst in lijfrente). Door die versnelde verhoging zal men - in het algemeen gesproken - pas later van een fiscale regeling gebruik kunnen maken. Daarentegen kan men veelal langer doorsparen.
De kamerstukken zijn direct te downloaden via de wetsvoorstellenpagina van deze site.

Bron: http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/fin/documenten-en-publicaties

21 november 2014
Op 18 november 2014 is door de staatssecretaris van Financiën een overzicht met wijzigingen inzake het pakket 'Belastingplan 2015' (AFP/2014/1035) aan de Eerste Kamer gestuurd. Het chronologische overzicht bevat onder meer de belangrijkste wijzigingen in het op 13 november 2014 door de Tweede Kamer aangenomen wetsvoorstel 'Belastingplan 2015' ten opzichte van het oorspronkelijke wetsvoorstel, alsmede een overzicht van de verschillende brieven die over het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer zijn gestuurd. Het gaat daarbij onder andere om brieven van de regering waarin veel vragen op het terrein van de nettolijfrente in box 3 van een antwoord zijn voorzien.
De concept-tekst is direct te downloaden via de wetsvoorstellenpagina van deze site.

Bron: http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/fin/documenten-en-publicaties

20 november 2014
Op 17 november 2014 is de Nadere memorie van antwoord inzake het wetsvoorstel 'Verzamelwet pensioenen 2014' (EK 33.863, nr. E) opgemaakt. In deze memorie zijn antwoorden gegeven op een aantal vragen op het terrein van de nettopensioenregeling in de tweede pensioenpijler. Daarnaast zijn diverse vragen beantwoord op het gebied van de nettolijfrente in box 3. Bij de beantwoording is zoveel mogelijk de volgorde aangehouden van het nader voorlopig verslag.
De kamerstukken zijn direct te downloaden via de wetsvoorstellenpagina van deze site.

Bron: http://www.eerstekamer.nl

20 november 2014
Op 5 november 2014 heeft de Nationale Ombudsman een rapport gepubliceerd (nr. 2014/148) inzake een zaak waarbij de staatssecretaris van Financiën een verzoek bij afkoop van een lijfrente (alsnog) rekening te houden met eerder niet-afgetrokken heeft afgewezen voor waar het gaat om een tweetal jaren van premiebetaling. Over de betreffende jaren zijn geen gegevens (meer) beschikbaar. Daarmee heeft de afkopende belastingplichtige (alleen) voor de betreffende jaren niet aannemelijk gemaakt dat (ook) in die jaren betaalde premies niet zijn afgetrokken. De staatssecretaris van Financiën heeft het verzoek om toepassing van de hardheidsclausule afgewezen omdat de belastingplichtige in het geheel geen informatie heeft gegeven over de betreffende twee jaren. De staatssecretaris overwoog hierbij dat aannemelijk maken meer moet zijn dan enkel een veronderstelling. De Nationale Ombudsman is van oordeel dat de staatssecretaris van Financiën zijn besluit om de hardheidsclausule niet toe te passen toereikend heeft gemotiveerd en acht de klacht van de belastingplichtige om die reden niet gegrond.
Het rapport van de Nationale Ombudsman is direct te downloaden via de rechtspraakpagina IB - niet winst van deze site.

Bron: http://www.nationaleombudsman.nl

20 november 2014
Op 13 november 2014 is het wetsvoorstel 'Belastingplan 2015' (EK 34.002, nr. A) aangenomen door de Tweede Kamer. ChristenUnie, SGP, VVD, Van Vliet, D66, GroenLinks, PvdA en de PvdD stemden voor. Het gewijzigde wetsvoorstel, alsmede een aantal andere relevante kamerstukken inzake het wetsvoorstel zijn toegevoegd aan de website.
De kamerstukken zijn direct te downloaden via de wetsvoorstellenpagina van deze site.

Bron: http://www.eerstekamer.nl

18 november 2014
Ingeval de wettelijke termijn die geldt bij uitvoering van lijfrentecontracten wordt overschreden kan dat verstrekkende en zeer onaangename fiscale gevolgen hebben. Bij overschrijding van de wettelijke termijn wordt namelijk afkoop (van de lijfrente) aangenomen door de wetgever, met alle gevolgen van dien.
In het vakblad Pensioen Alert van 11 november 2014, nr. 9, van Akkermans en Partners, wordt in dit verband ingegaan op hoe de wettelijke termijn kan worden verlengd. Er moet dan sprake zijn van een verschoonbare termijnoverschrijding.
Zie ook de vakartikelenpagina van deze website!

2 november 2014
Als bijlage bij de brief van 30 oktober 2014 van de staatssecretaris van Financiën (AFP/2014/982) is de concept-tekst van artikel 17bis UB IB 2001 opgenomen. Dat artikel vormt de uitwerking van de in artikel 5.16c, lid 1, Wet IB 2001 opgenomen delegatiebepaling. In artikel 17bis is het in combinatie met de maximumgrondslag maximaal voor de nettolijfrente in box 3 in aanmerking te nemen premiepercentage uitgewerkt.
De concept-tekst is direct te downloaden via de wetsvoorstellenpagina van deze site.

Bron: http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/fin/documenten-en-publicaties

2 november 2014
In zijn brief van 30 oktober 2014 (AFP/2014/982) heeft de staatssecretaris van Financiën schriftelijk antwoord gegeven op een deel van de vragen die zijn gesteld tijdens het wetgevingsoverleg inzake het wetsvoorstel 'Belastingplan 2015' van 27 oktober 2014. Een aantal vragen ziet op de nettolijfrente.
Het kamerstuk is direct te downloaden via de wetsvoorstellenpagina van deze site.

Bron: http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/fin/documenten-en-publicaties

In deze rubriek zijn de oude nieuwsberichten op levensverzekeringsgebied opgenomen van november 2014.