Archief februari 2011

 

Nieuwsarchief

 

 

 

 

 

Nieuwsarchief februari 2011

28 februari 2011
Het nog maar net afgesloten jaar leverde een breed scala aan fiscale ontwikkelingen op diverse fronten op, zo ook op het terrein van lijfrenten. Sommige wijzigingen hebben terugwerkende kracht, de meeste zien echter op de toekomst.

In de januari/februari editie 2011 van het vakblad Pensioen Advies wordt aandacht besteed aan een aantal actuele, belangrijke aandachtspunten op het terrein van lijfrenten.

Zie voor meer informatie de vakartikelenpagina van deze website!

27 februari 2011
Afgelopen donderdag 24 februari 2010 is de Rekenhulp (applicatie) revisierente op de site van de Belastingdienst geplaatst. Als een belastingplichtige zijn lijfrenteverzekering in 2010 heeft afgekocht of het tegoed op zijn lijfrentespaarrekening (of van zijn lijfrentebeleggingsrecht) in 1 keer heeft opgenomen, dan zal hij in beginsel revisierente zijn verschuldigd. Althans dat geldt in het algemeen voor nieuw-regime-lijfrenten (globaal gesproken zijn dit de lijfrente die in 1992 of erna zijn gesloten.

Bij afkoop van - bijvoorbeeld - een kapitaalverzekering met lijfrenteclausule die onder de eerbiedigende werking van het oude fiscale regime van vóór 1992 valt en waarvoor na 2000 geen premies meer zijn afgetrokken, is geen revisierente verschuldigd. Ook is men geen revisierente verschuldigd bij afkoop van lijfrenteverzekeringen die vóór 1992 zijn afgesloten tegen een eenmalige premie (koopsom). Als de afkoopwaarde van een nieuw-regime-lijfrente in 2010 € 4.146 (zogenoemde 'kleine' lijfrente) of minder bedraagt, is men evenmin revisierente verschuldigd.

De verschuldigde revisierente bedraagt 20% van de (afkoop)waarde van de lijfrenteverzekering of het tegoed van de lijfrentespaarrekening (of het lijfrentebeleggingsrecht). Als de lijfrente is afgekocht binnen 10 jaar na het afsluiten ervan, dan kan men gebruikmaken van de tegenbewijsregeling. Hierbij wordt de revisierente op een andere manier berekend. Daarbij wordt rekening gehouden met de premieaftrek in de afgelopen jaren. Dit kan voor de belastingplichtige voordeliger zijn.

Hoeveel revisierente er betaald moet worden kan worden berekend met de Rekenhulp Revisierente. Daarmee kunnen berekeningen worden gemaakt voor de afkoopjaren 2004 tot en met 2010. Voor iedere lijfrenteverzekering of lijfrentespaarrekening moet de rekenhulp apart worden ingevuld. Is de uitkomst volgens de tegenbewijsregeling minder dan 20% van de afkoopsom of het tegoed? Dan geldt die lagere uitkomst als revisierente.

Klik voor meer informatie over de revisierente op informatiepagina Belastingdienst.

De Rekenhulp revisierente is direct te downloaden via de programmapagina van deze site.

27 februari 2011
In de januari-editie 2011 van Pensioen Alert wordt ingegaan op het tijdstip waarop een premie die is betaald voor een lijfrente in de zin van de Wet IB 2001 voor aftrek in aanmerking komt.

Aan de orde komt ook de mogelijkheid van terugwenteling. In de vakbijdrage wordt beschreven in welke situaties van die terugwentelingsmogelijkheid gebruik kan worden gemaakt. Hoe lang kan dat nog?

Zie voor meer informatie de vakartikelenpagina van deze website!

10 februari 2011
De Minister van Financiën heeft in het besluit van 4 februari 2011, DB 2011/32M, meegedeeld wat het heffings- en invorderingsrentepercentage voor het tweede kwartaal van 2011 is geworden. Het besluit is op 10 februari 2011 in de Staatscourant geplaatst (nummer 2472).

Vandaag is een geactualiseerd overzicht met de door het ministerie van Financiën gepubliceerde heffingsrentepercentages (per kwartaal) op deze site geplaatst. Deze kunnen onder meer worden gebruikt voor de tegenbewijsregeling bij afkoop van Brede Herwaarderingslijfrenten en IB 2001-lijfrenten die niet meer dan 10 jaar vóór het jaar van afkoop zijn gesloten en waarvoor premies zijn afgetrokken (artikel 30i, lid 3, Algemene wet inzake rijksbelastingen).

Op de site van de Belastingdienst is de digitale rekenhulp (applicatie) revisierente te vinden. Deze applicatie biedt een helpende hand bij de berekening van de verschuldigde revisierente ingeval de tegenbewijsregeling van toepassing is. Met de digitale rekenhulp revisierente kunnen berekeningen worden gemaakt voor de afkoopjaren 2004 tot en met 2009. Voor iedere lijfrenteverzekering of lijfrentespaarrekening moet de rekenhulp apart worden ingevuld. Is de uitkomst volgens de tegenbewijsregeling minder dan 20% van de afkoopsom of het tegoed? Dan geldt die lagere uitkomst als revisierente.

Klik voor meer informatie over de revisierente op informatiepagina Belastingdienst.

De voor de tegenbewijsregeling benodigde heffingsrentepercentages zijn direct te raadplegen via de cijfers- en overzichtenpagina van deze site. Deze percentage zitten verwerkt in de digitale rekenhulp van de Belastingdienst!

6 februari 2011
Vanaf medio november 2010 heeft de Belastingdienst een serie van tien Intermediairdagen georganiseerd. De Intermediairdagen Belastingdienst zijn donderdag 16 december 2010 afgesloten in Veldhoven. Zie ook het nieuwsbericht van 14 januari 2011.

De tijdens de Intermediairdagen veel gestelde vragen en antwoorden zijn op 24 januari 2011 op internet geplaatst, waaronder een set FAQ's op het gebied van lijfrenten en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Alle vragensets zijn tot 1 april 2011 te downloaden van www.intermediairdagen.nl.

De FAQ's inzake lijfrenten en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen blijven via deze site ook erna beschikbaar via de helpdeskvragenpagina van deze site!

6 februari 2011
De website is bijgewerkt met de voor deze site relevante rechtspraak die is gepubliceerd tot en met 15 januari 2011. De rechtspraak van de laatste weken zal zo spoedig mogelijk worden bijgewerkt.

Uitspraken van (belastingkamers van) rechtbanken, gerechtshoven en arresten (met bijbehorende conlusies van de A-G) zijn te raadplegen op de diverse rechtsprakenpagina's op deze website. Klik daarvoor op rechtspraakpagina's.

 

In deze rubriek zijn de oude nieuwsberichten op levensverzekeringsgebied opgenomen van februari 2011.