Archief mei 2011

 

Nieuwsarchief

 

 

 

 

 

Nieuwsarchief mei 2011

29 mei 2011
De website is bijgewerkt met de voor deze site relevante rechtspraak die is gepubliceerd tot 28 mei 2011. Twee relevante procedures op het terrein van lijfrenten zijn de volgende uitspraken:

  • Uitspraak Hof Leeuwarden van 17 mei 2011, nr. BK 10/00151
  • Uitspraak Hof Den Bosch van 25 februari 2011, nr. BK 10/00266

In beide procedures was in geschil of de vergrijpboete terzake van een niet in de aangifte IB/PVV verantwoorde afkoopsom uit een kapitaalverzekering met lijfrenteclausule al dan niet terecht was opgelegd. In beide procedures leidden de feiten en omstandigheden tot een gelijkluidende uitspraak. Te kwader trouw aan de zijde van de belastingplichtige kon niet worden bewezen. Daardoor ontbrak de wettelijke grondslag voor het opleggen van een navorderingsaanslag. De navorderingsaanslag moest in beide procedures worden vernietigd, overeenkomstig de uitspraken van de betrokken rechtbanken.

Beide uitspraken zijn direct te raadplegen via de rechtspraakpagina inzake de Wet IB 1964/2001 (niet-winst) door te klikken op rechtspraak.

27 mei 2011
In het vakblad Pensioen Alert van 9 mei 2011, nummer 4, is een vakartikel gepubliceerd over de Zzp’er en zijn oudedagsvoorziening na ontslag
.

Zie voor meer informatie de vakartikelenpagina van deze website!

26 mei 2011
Op deze site zijn onder meer de overlevingstafels c.q. sterftetafels GBM-GBV 1961 - 2009 opgenomen. Voor die overlevingstafels is de site afhankelijk van een vakgenoot.

Recent is gebleken dat er in het overzicht dat op deze site is geplaatst een fout is geslopen. Het gaat om de overlevingstafels 2002 - 2007. Het Actuarieel Genootschap (A-G) heeft deze cijfers destijds alleen onder de leden verspreid en niet voor iedereen toegankelijk gepubliceerd. De cijfers 2002 - 2007 die in de op de site geplaatste overzichten met overlevingstafels waren opgenomen, betroffen afgeronde bedragen en derhalve niet de officiële cijfers van het A-G. Om die reden zijn de eerder geplaatste tafels 2002 - 2007 vandaag van de site verwijderd en zijn vandaag nieuwe overzichten met de overlevingstafels geplaatst, maar dan zonder de cijfers 2002 - 2007.

Mocht de sitebeheerder van de FsL-site alsnog de beschikking krijgen over de officiële/juiste overlevingstafels GBM-GBV 2002 - 2007, dan zullen ze worden opgenomen in de overzichten op de site. Excuses voor het eventueel ontstane ongemak.

De overzichten met de sterftetafels zijn direct te raadplegen via de cijfers- en overzichtenpagina van deze site!

20 mei 2011
Na ontslag bouwt de zzp'er in het algemeen niet meer automatisch pensioen op, iets wat hij tijdens zijn dienstbetrekking wel gewend was. Voor de opbouw van een oudedagsvoorziening is de zzp’er na ontslag zelf verantwoordelijk geworden. Of de zzp’er hiervoor voldoende aandacht heeft is ook nog maar de vraag. En bij die vaak ingewikkelde materie kan hij wel een helpende hand gebruiken. Hierna passeren .
.

In de april 2011-editie van het vakblad Pensioen Advies wordt ingegaan op de diverse (on)mogelijkheden bij de opbouw van een oudedagsvoorziening voor de zzp'er.

Zie voor meer informatie de vakartikelenpagina van deze website!

18 mei 2011
Gegevens spelen een steeds belangrijkere rol in diverse bedrijfsprocessen in onze maatschappij, zo ook de door derden (waaronder levensverzekeraars) aan de Belastingdienst verstrekte gegevens. Voorwaarde aan het gebruik van binnen de Belastingdienst beschikbare gegevens, is dat de gegevens betrouwbaar zijn. De juistheid en volledigheid van de gegevens zijn daarbij continue punten van aandacht. Pas als de volledigheid en juistheid van de aangeleverde gegevens in voldoende mate is geborgd, kunnen ze worden gebruikt in de bedrijfsprocessen en andere systemen van de Belastingdienst. Denk daarbij aan de vooraf ingevulde aangifte (VIA) en het persoonlijk domein van belastingplichtigen.

In het vorenstaande kader heeft de Belastingdienst een landelijke leercirkel ontwikkeld. In een recent door de Belastingdienst/Centrale administratie uitgebrachte nieuwsbrief vindt u meer informatie over die landelijke leercirkel en de achtergrond van deze ontwikkeling. De nieuwsbrief is te downloaden via de community www.cggp.nl (onderdeel "Levensverzekeraars").

De nieuwsbrief is sinds vandaag direct te downloaden via de renseigneringspagina van deze website!

17 mei 2011
Op 12 juli 2006 is het wetsvoorstel "Rechtsbescherming belastingplichtigen bij controlehandelingen fiscus" (TK/EK 30.645) ingediend bij de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel (EK 30.645, A) is op 28 september 2010 aangenomen door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer heeft het voorstel zonder stemming op 12 april 2011 aangenomen.

De wet versterkt in eerste instantie de positie van belastingplichtigen bij controlehandelingen door de Belastingdienst en biedt een oplossing voor het tekort aan rechtsbescherming dat in de praktijk bestaat in gevallen waarin de Belastingdienst belastingplichtigen confronteert met een verzoek om informatie. Burgers en ondernemingen die van oordeel zijn dat een dergelijk verzoek niet terecht is, kunnen op grond van de wet bezwaar en beroep maken tegen een dergelijk verzoek. Hetzelfde geldt voor administratie- en bewaarverplichtingen die ondernemers als onredelijk of onnodig ervaren. Voortaan zal de inspecteur een verzoek om informatie moeten gieten in de vorm van een voor bezwaar vatbare beschikking.

Vervolgens versterkt de wet de positie van administratieplichtigen bij het nakomen van onder meer hun verplichting tot het verstrekken van bepaalde, voor de belastingheffing van derden, relevante gegevens en inlichtingen. Op grond van artikel 53, lid 1, AWR kan de inspecteur van de Belastingdienst informatie opvragen bij administratieplichtigen over de belasting- of inhoudingsplicht van derden. De inspecteur moet een dergelijk verzoek om informatie in de vorm gieten van een voor bezwaar vatbare beschikking. Bovendien kan een administratieplichtige die het niet eens is met het informatieverzoek achteraf, nadat hij de informatie heeft verstrekt, een verzoek doen om een kostenvergoeding.

De Kamerstukken zijn direct te downloaden van de wetsvoorstellenpagina van deze site.

16 mei 2011
Op 10 mei 2011 is het wetsvoorstel 'Wet verhoging pensioenleeftijd naar 66 jaar' aan de Tweede Kamer aangeboden (TK 32.767). Conform is afgesproken in het regeer- en gedoogakkoord, wordt de AOW-leeftijd in 2020 verhoogd van 65 naar 66 jaar.

De fiscale facilitering van het aanvullend pensioen (Witteveenkader) wordt gebaseerd op 66 jaar. Daarnaast wordt vanaf 2013 jaarlijks minder pensioen opgebouwd door verlaging van de opbouwpercentages van de pensioenpremies. Langer doorwerken zorgt ervoor dat mensen meer tijd hebben om pensioen op te bouwen waardoor de opbouwpercentages omlaag kunnen.

De voorgestelde verhoging van de pensioenleeftijd van 65 naar 66 jaar heeft ook gevolgen voor de opbouw van een oudedagsvoorziening via de derde pijler (IB-sfeer). De ophoging van de pensioenleeftijd heeft gevolgen voor de jaarruimte (artikel 3.127 Wet IB 2001) en de opbouw van een Fiscale Oudedagsreserve (artikel 3.68 Wet IB 2001). Het maximale premiepercentage voor pensioenopbouw in de derde pijler - (al dan niet bancaire) lijfrenten - wordt overeenkomstig de inperking van de fiscale maxima voor de tweede pijler (werk-nemerspensioen) aangepast. Dit betekent dat het maximale premiepercentage in de derde pijler wordt verlaagd van 17% naar 14,5% (zie artikel 3.127 Wet IB 2001; de jaarruimte).
Ingevolge artikel 3.68, eerste lid, Wet IB 2001 geldt thans een percentage van 12 voor de jaarlijkse – gefaciliteerde – dotatie aan de FOR. Net als bij de inperking van de premieruimte in de derde pijler is gekozen voor een overeenkomstige verlaging van het maximale dotatiepercentage voor de FOR van 12% naar 10%. Op deze manier dragen degenen die fiscaal gefacilieerd een voorziening opbouwen voor hun oude dag binnen de onderneming in dezelfde mate bij aan de versobering van het fiscale kader voor pensioenopbouw.

De Tweede Kamerstukken zijn direct te downloaden van de wetsvoorstellenpagina van deze site.

 

In deze rubriek zijn de oude nieuwsberichten op levensverzekeringsgebied opgenomen van mei 2011.